Over ons

Welkomstwoord

Beste,

Welkom op de website van onze groepsopvang De vlindertuin.

Wij, Marijke en Tim, hebben een aantal jaar geleden gepraat over kinderopvang opstarten. We wilden onze droom namelijk kinderen begeleiden waarmaken. Dankzij de geboorte van onze dochter Lily, die meervoudig beperkt is, hebben we deze stap gezet. Zij heeft ons doen inzien dat dromen waarmaken belangrijk is. In 2016 hebben we de stap gezet om onze droom waar te maken.
Groepsopvang De Vlindertuin 2 is de tweede opvang geboren onder de vleugels van Groepsopvang De Vlindertuin vzw. De Vlindertuin vzw werd in 2016 opgericht bij de overname van Arc en Ciel wat werd omgedoopt tot De Vlindertuin 1.
De Vlindertuin is een groepsopvang die openstaat voor elk kind ( geloof, origine, beperkingen,…) van 0 tot 3,5 jaar en in de vakanties kinderen tot 6 jaar opvangt.
Op onze website vind je alle nodige informatie.
Vragen of opmerkingen we ontvangen ze graag!
Welkom en veel leesplezier,
Marijke en Tim

Wie zijn we?

We, Marijke en Tim, zijn sinds beginjaren 2000 een koppel. Zoals elk koppel hadden en hebben we veel plannen. We huwden en droomden van kinderen. Onze kinderwens werd bezegeld met een prachtige dochter Lily geboren in 2010. Beide werkten we in de zachte sector op dat moment. Voor onze kinderwens hadden we al wel een keer gesproken over kinderopvang en was dat eigenlijk wel een van die dromen en plannen die we hadden als koppel.
Iets na de geboorte van onze dochter bleek dat ze meervoudig beperkt is. Dit maakte dat we een hele andere weg gingen dan we voor ogen hadden. Gaandeweg werd ons 1 ding heel duidelijk op onze weg met onze dochter namelijk: Lily deed en verbaasde iedereen. Dokters die toegeven dat ze dit nooit hadden verwacht en niet konden inschatten dat het zo goed zou gaan. Dat gaf ons aan dat wij mochten en konden dromen en deze dromen konden waarmaken door te doen. Alles werd in het werk gesteld, opleidingen gevolgd, plannen gemaakt, uitgekeken naar verschillende zaken en mogelijkheden om de droom waar te maken. In 2016 kwam Arc & Ciel op onze weg. Dit wilden we overnemen en zo geschiedde. 6/6/2016 werd Arc & Ciel door ons overgenomen en omgedoopt tot De Vlindertuin 1.
We schrijven in Putte geschiedenis door in hetzelfde pand 2 opvanginitiatieven te openen met dezelfde doelstelling namelijk alle kinderen onder 1 dak brengen. Dit betekent dat we openstaan voor alle kinderen, van verschillende origine, geloof, andersvalide, kinderen met beperkingen,… en De Vlindertuin 2 is de eerste groepsopvang die werkt op basis van het inkomen. Dat maakt ons uniek samen met onze inclusie en onze snoezeltuin hebben we hier een sterke en veilige opvang opgericht toegankelijk voor elk kind.
In 2019 hebben we de kans gekregen om uit te breiden met 25 plaatsen in Lier. We verwezenlijkten dit door het pand van ‘t Kabouterhuisje samen met de inboedel over te nemen. De afgelopen jaren hebben we hier een mooie opvang van gemaakt waar we kinderen plaats en ruimte geven om zichzelf te ontplooien.
2019 was voor ons een jaar met 2 gezichten. We verwezenlijkten de uitbreiding met 25 plaatsen in Koningshooikt maar 10 dagen voor de overname overleed onze dochter Lily plots. Deze periode is dankzij de kracht en onze inzet en wil om door te gaan samen met onze teams een mooie periode geworden.
Sinds 2020 hangt in elke opvang een foto van ons 3tjes als eerbetoon aan Lily. Ze was en zal de inspiratie blijven om onze kinderopvang tot een hoger niveau te tillen.

Visie De Vlindertuin: van rups tot vlinder

Ons kinderdagverblijf de Vlindertuin kreeg deze naam met de ondertitel van rups tot vlinder omdat dit perfect weergeeft hoe we naar opvang van kinderen kijken.
Elk kind is uniek en anders zoals er geen enkele vlinder hetzelfde is. Vandaar de keuze om onze opvang met verschillende kinderen de vlindertuin te noemen. Hierin zit ook vervat dat we openstaan voor alle kinderen zowel van andere origine als andersvalide kinderen, kinderen met beperkingen, andere religie,…
Van rups tot vlinder geeft onze kijk op het begeleiden van de kinderen weer. Een vlinder is eerst een eitje wordt dan rups en evolueert naar een mooie vlinder wanneer hij uit zijn cocon kruipt.
Dat is wat wij willen doen namelijk uw kind bijstaan om van rups te evolueren naar vlinder of van baby tot kleuter. We zijn begeleiders van het groeiproces van uw kind. Dit impliceert dat we onze kinderen waarderen in hun eigenheid en naast hen staan en begeleiden in hun weg om op te groeien. Concreet doen we dit door spelimpulsen en activiteiten aan te beiden altijd op het niveau van het kind. We zorgen hiervoor door verschillende hoekjes (coconnetjes) in te richten en zo een warme huiselijke sfeer te scheppen waarin stimulatie centraal staat.
Daarnaast is het voor ons belangrijk om de ouders in heel het proces te betrekken omdat het over uw kind gaat. Communicatie staat centraal in heel onze begeleidingstocht van uw kind. Hoe meer we weten hoe beter we uw kind kunnen begeleiden. Elke dag opnieuw is communicatie belangrijk.
Op het moment dat ze De Vlindertuin verlaten zijn onze rupsen mooie vlinders geworden en vliegen ze ieder hun eigen weg uit.

Samenwerkingen

Hierbij enkele samenwerkingen:

Downloads

Klik hier om het huishoudelijk reglement te downloaden voor groepsopvang De Vlindertuin 1
Klik hier om het huishoudelijk reglement te downloaden voor groepsopvang De Vlindertuin 2
Klik hier om het huishoudelijk reglement te downloaden voor groepsopvang De Vlindertuin 3